Her er it-branchens største vækstbarriere

Helt nye tal fra branchen viser, at skoen trykker mere alvorligt end nogensinde før. Og det er især manglen på kompetencer, der stopper de danske it-virksomheders væksteventyr.

Her er it-branchens største vækstbarriere

Det er især manglen på it-kompetencer, som 71,4% af it-virksomhederne oplever som den største barriere for vækst i branchen.

”Efterspørgslen efter gode it-kompetencer er så stor, at markedet simpelthen er støvsuget. Det er et kæmpe problem for samfundet, at der ikke er nok mennesker til at løse de opgaver, som både det offentlige og erhvervslivet står med i forhold til den digitale transformation, vi oplever globalt lige nu” siger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Manglen på kompetencer rammer virksomhedernes vækst

En udfordring der er blevet så stor, at næsten halvdelen af virksomhederne har haft ledige it-stillinger, som de indenfor de seneste 12 måneder helt har måtte opgive at besætte.

”Kompetencemanglen kan i den grad mærkes ude i virksomhederne. Over halvdelen af dem måtte udskyde videreudvikling og innovation, mens næsten hver 3. virksomhed helt har måtte sige nej til ordrer og opgaver, fordi de ikke kunne skaffe den nødvendige arbejdskraft,” fortæller Birgitte Hass.

Når først virksomheder må sige nej til kundeordre og udskyde videreudviklingen af deres produkter, så er kompetencemanglen blevet et alvorligt problem for væksten i dansk erhvervsliv som helhed.

”Vi bliver nødt til at prioritere denne her udfordring både politisk, i erhvervslivet og på uddannelsesinstitutionerne. Ellers ender det med at blive en stopklods for den digitale udvikling, der skal være med til at løfte Danmark ind i fremtiden,” udtaler Birgitte Hass.

Uddannelse, uddannelse og atter uddannelse

Skal man løse virksomhedernes behov, er man ifølge IT-Branchen nødt til både at kigge på både kortsigtede og langsigtede løsninger.

”På kort sigt handler det om at give bedre muligheder for at ansætte udenlandsk arbejdskraft, så man igen kan sige ja til opgaver og prioritere videreudviklingen af sin forretning. Derefter handler det om at komme de unge i møde og åbne op for flere studiepladser. Og endelig skal vi naturligvis investere i at opkvalificere den eksisterende arbejdsstyrke, så vi får flere digitale kompetencer i spil,” siger Birgitte Hass.

På helt langt sigt handler det også om at give alle danske børn en større almen viden om, hvordan teknologi fungerer, og hvad man kan skabe af løsninger med den. Noget som IT-Branchen aktivt arbejder med gennem Coding Class initiativet, hvor næsten 7.000 folkeskoleelever har prøvet at få it-, teknologi og kodning på skemaet.