Umbraco vinder paneuropæisk Unicorn-pris

”Vi er beviset på, at Silicon Valley modellen ikke er et must for at blive global markedsleder.”

Den danske IT-virksomhed Umbraco med hovedsæde i Odense har vundet den paneuropæiske pris Future Unicorn Award.

Vinder af Future Unicorn Award 2019 Niels Hartvig fra Umbraco sammen med Cecilia Bonefeld-Dahl og Mariya Gabriel
Niels Hartvig fra Umbraco sammen med Cecilia Bonefeld-Dahl og Mariya Gabriel.

Det er den europæiske brancheorganisation Digital Europe, der repræsenterer 40 IT-brancheforeninger med i alt 35.000 medlemsvirksomheder, der hvert år uddeler prisen til de mest innovative virksomheder med potentiale til at blive unicorns.

Med flere end en halv million websites i luften globalt er Umbraco verdens største og hurtigst voksende CMS på Microsofts platform.

Baseret på en open source forretningsmodel og med et globalt community på flere end 220.000 udviklere er det lykkedes Umbraco at knække koden til open source forretningsmodellen og derved også vinde Digital Europes årlige Future Unicorn Award.

“Vi har bevist, at vejen til succes godt kan være bæredygtige virksomheder, der bruger digitale platforme og open source til at lave ægte deleøkonomi, hvor alle vinder fremfor Silicon Valley modellen, hvor det handler om at rejse kapital nok til at blive størst og så forsøge at blive bæredygtig, hvis man når tronen – ofte gennem noget nær et monopol, der sjældent gør noget godt for det underliggende økosystem,” siger stifter og Chief Unicorn hos Umbraco, Niels Hartvig.

Med opbygningen af en professionel organisation og en innovativ tilgang til produktudvikling og opbygningen af selve platformen er det lykkedes Umbraco at vækste 30 procent årligt de senere år.

Det skyldes bl.a. opbygningen af en CMS platform, hvor de webansvarlige og udviklerne nemt og smidigt kan lave ændringer og hurtigt tilpasse platformen til forbrugernes konstant, ændrede digitale adfærd.

Umbracos platform bruges bl.a. af Fortune 500 virksomheder som Microsoft, Amazon og JP Morgan Chase, offentlige institutioner som EUs ministerråd, den britiske hær, ngo’er som UNICEF og Amnesty International – men også mange iværksættere og mindre nystartede virksomheder bruger Umbraco.

Niels Hartvig fra Umbraco med prisen i hånden

“Mange danske virksomheder vælger tidligt at flytte til USA i jagten på kapital, men for os har det ikke på noget tidspunkt været relevant. Vores model viser klart, at du ikke altid behøver at kopiere Silicon Valley modellen for at blive en global, teknologisk markedsleder, men i stedet kan bruge de stærke open source traditioner for samarbejde og sund vækst,” siger Niels Hartvig.

De stærke open source bånd har bl.a. resulteret i en verdensomspændende deleøkonomi. Med Umbracos gratis software som omdrejningspunkt omsætter udviklere og webbureauer over hele verden for mere end en milliard US dollars om året verden over.

IT virksomheder skal gøres til globale flagskibe

Umbraco er indstillet af brancheforeningen IT-Branchen og her glæder man sig over, at det er en dansk IT-virksomhed med global succes, der vinder Future Unicorn Award.

”Det er en meget fortjent hæder til en dansk it-virksomhed, der rent faktisk er lykkedes globalt. Den slags virksomheder burde vi have langt flere af i Danmark, men vi må jo desværre konstatere, at vi halter bagud m.h.t. at skabe fremtidens store digitale flagskibe. Og det er et problem for dansk vækst,” udtaler Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Selvom vi i Danmark har en række succeshistorier inden for it, er det ingen hemmelighed, at vi generelt ikke er lykkedes med at gøre it-virksomheder til de nye danske flagskibe, der kan komme op på siden af f.eks. Mærsk, Lego, Carlsberg eller Danfoss.

Faktisk halter it-sektoren bagud i forhold til resten af erhvervslivet, når det gælder eksport og internationalisering.

”Skal vi skabe fremtidens store globale vækstsucceser, bliver vi nødt til at genopfinde den danske eksportmodel og satse på digitale løsninger. Det kræver, at vi ikke blot forbedrer rammerne for de danske vækstvirksomheder, men at vi også bliver blandt de fem bedste i verden til at tiltrække digitale talenter,” siger Birgitte Hass.