Nervøsiteten lurer trods historisk godt resultat for branchen

Med en omsætning på 283,4 mia. kr. blev 2021 året, hvor it-branchen slog salgsrekord. Aldrig har branchen solgt så meget, som den gjorde sidste år. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv. Alligevel er branchen nervøs for, hvad 2022 vil bringe.

Nervøsiteten lurer trods historisk godt resultat for branchen

Den danske it-branche har haft vind i sejlende de sidste mange år, og 2021 var ingen undtagelse. Omsætningen voksede med 13,8% og endte på 283,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 34,3 mia. kr. i forhold til året før.

Det var især indenfor softwareudvikling (+25,8%) og informationstjenester (+21,5%), at der var travlt i 2021.

”Både i det offentlige og på tværs af hele erhvervslivet bliver der igangsat it-projekter som aldrig før. Det er som om, at alle har valgt en digital tilgang til deres forretning og services indenfor de seneste par år, og det kan mærkes i it-branchen,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Danske it-løsninger efterspørges globalt

Omsætningen er dog ikke kun steget indenlandsk. Også eksporten af danske it-løsninger har haft et rekordår. I 2021 solgte danske it-virksomheder løsninger til udlandet for 101,7 mia. kr., hvilket er en stigning på 24,6% i forhold til 2020.

Eksporten står nu for 41,2% af den branchens samlede omsætning.

”Den danske it-branche har en kæmpe fordel af, at vi lever i et så digitaliseret samfund, som vi gør. Vi er ofte flere år foran vores udenlandske konkurrenter, hvilket gør os interessante som globale leverandører af ny teknologi. It kan meget vel gå hen og blive Danmarks nye eksporteventyr,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

En udvikling der bliver meget tydelig, hvis man f.eks. kigger på de 50 mest succesfulde danske it-virksomheder, som Computerworld opgør hvert år. Her er alene de fire største vokset med en værdi på over 85 mia. kr. på bare et år.

100.000 danske it-folk er ikke nok

Travlheden har også betydet historisk mange ansættelser i it-branchen. 6.209 flere medarbejdere blev ansat i 2021, og der er nu 101.000 fuldtidsansatte i branchen.

”Vi kunne sagtens have ansat endnu flere i branchen, men der er en akut mangel på it-kompetencer. Mange it-virksomheder oplever, at de decideret har måtte sige nej til opgaver, fordi de ikke har kunne skaffe folk til at løse dem. Og det går ud over digitaliseringsprojekterne i både det offentlige og private erhvervsliv,” siger Natasha Friis Saxberg.

IT-Branchens seneste analyse, IT-Barometer 2022, viser bl.a., at der lige nu er omkring 4.600 ledige it-stillinger i branchen, og at 42,4% af virksomheder måtte sige nej til ordrer og opgaver, da de ikke kunne finde folk nok.

Nervøsiteten lurer i branchen

På trods af de historisk flotte resultater, er mange it-virksomheder nervøse for, hvordan 2022 bliver.

Det skyldes bl.a. de stigende energi- og råvarepriser pga. krigen i Ukraine, som presser branchens omkostninger.

Men også den nye omfattende corona lockdown i Kina, hvor flere teknologi-underleverandører har været tvunget til at lukke produktionen, kan komme til at betyde forsinkede leverancer og i sidste ende udskydelse eller nedlægning af it-projekter.

”Stigende omkostninger på især el samt risikoen for forsinkede eller manglende leverancer kan betyde, at 2022 bliver et svært år. Men det kommer meget an på, hvordan tingene globalt udvikler sig. Findes der løsninger hurtigt, vil dansk erhvervsliv nok ikke mærke så meget, men taler vi om længerevarende eller eskalerende udfordringer, så risikerer den digitale transformation af Danmark en opbremsning,” slutter Natasha Friis Saxberg.

Her kan du hente de nyeste branchetal (Excel). Er du ikke til EXCEL, kan du også se dem her.

Læs artikel på Berlingske Tidende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *