En stærk rollemodel

“Grib de bolde der smides til dig og slæk på de traditionelle dyder”

Hver måned spørger vi en ny rollemodel om, hvad de gerne vil opnå med deres lederrolle, hvordan de har fundet deres stærke sider, og hvilke råd de vil give videre til andre kvinder. Denne måned er der fokus på Heidi Have, co-founder og direktør af INOVA Energy.

Hvad vil du gerne opnå med din rolle som co-founder & direktør?

Verdensherredømmet! Forstået på den måde, at jeg ønsker, at kunder, samarbejdspartnerne og markedet generelt opfatter os som professionelle, dygtige og blandt de allerbedste inden for vores felt. De medarbejdere, der dagligt udgør mine kollegaer, skal føle sig stolte af og kunne lide at arbejde for INOVA.

Hvordan fandt du dine stærke sider – og hvordan har du udviklet dem?

Bevidstheden om dem er kommet med alderen. Jeg har løbende videreuddannet mig (senest en Exec. MBA) på det rent faglige plan. På den personlige side, har jeg bl.a. altid sikret mig at søge feedback og input fra såvel private som professionelle relationer. I Hewlett-Packard valgte jeg eksempelvis at sende et spørgeskema ud til flere niveauer i organisationen hos de kunder jeg var ansvarlig for. Feedback’en omkring mig, mit virke og min person tog jeg med til den årlig interne MUS evaluering.

Det kan være hård kost at få feedback, men sorterer man i feedbacken og tager det man kan bruge, så fås der ikke bedre grundlag for personlig udvikling. En af min stærke sider er netop bevidstheden om mine svage sider – alene på den måde kan jeg arbejde med at gøre noget ved dem.

Hvad ville du ønske du havde vidst tidligere, som du ved nu?

At det ikke er karaktererne fra skolen som bliver afgørende i dit liv, sådan generelt i hvert fald. Læring kommer også via dialog, sparring, udvikling og ikke ”kun” ved at terpe bøger og stræbe efter topkarakterer.

Hvilke råd vil du give videre til andre kommende kvindelige ledere?

Grib de bolde der smides til dig og slæk på de traditionelle dyder. Prioriter tid til at bygge dit netværk – også selvom det ligger udenfor det, vi traditionelt betegner arbejdstid.

Søg konstant forbedring i din måde at arbejde med relationer på. Social intelligens og den rette forståelse og brugen heraf flytter bjerge. Og det gælder hvad enten relationen er mandlig eller kvindelig, om det er en overordnet, en i lige linje eller en længere nede i organisationen end du selv er.

Hvorfor valgte du at gå fra koncern til iværksætteri?

Det at bygge noget op helt fra bunden er noget helt specielt og ikke så mange forundt. Det er noget, der på en og samme tid kan være frygtelig drænende og energiboostende.

Det var en mulighed, der bød sig og jeg slog til. Jeg er ikke sikker på jeg er færdig med koncernlivet, men for nu er jeg glad og stortrives med min iværksætter hverdag.

Hvad har du haft succes med gennem din karriere?

Jeg har nået en alder, hvor jeg er så privilegeret at kunne sige, at jeg har mange succeser i min kuffert. Både på det personlige plan, men også i mit professionelle liv. I dette forum, hvor inspiration er et af omdrejningspunkterne, kan jeg for eksempel fortælle om en situation i en af mine tidligere ansættelser:

Jeg var salgschef for en gruppe på i alt 4, hvoraf de 3 var mænd. Måden hvorved vi kickstartede hele salgsafdelingen var ved at arbejde i grupper i 3 dage, hvorefter hver sælger fik tildelt (af en professionel) en salgschef. Navnene på mit team blev meldt ud, hvorefter vi straks gik i en kort 1:1.

Jeg havde forberedt min introduktion grundigt og øvet mig i min dialog og mine spørgsmål. De var blevet testet af på venner og familier og tilrettet ift. at sikre at vi alle fik en rigtig god start. Da det blev ’Kajs’ tur, løftede han hånden op midt i min introsætning og sagde ”Stop! – Jeg vil være ærlig og sige at dette her bliver op ad bakke. Du var den chef der stod nederst på min liste. Jeg må se om jeg kan finde trivsel i teamet”. Jeg var mundlam. Slået til hjørne. Fik dog fremstammet et ”må jeg spørge hvorfor” hvortil ’Kaj’ responderede, at ingen mænd med respekt for sig selv, gider at arbejde for en kvinde – og så endda en yngre en af slagsen. ’Kaj’ blev i teamet og jeg forblev hans chef. På min sidste dag, fremførte han en meget personlig og rørende takketale for mig og det samarbejde vi havde haft.

Nogle af grundstenene i mine succeser er at bygge og fastholde relationer. Sætte et mål, være ihærdig og ikke give op.

Interesseret i mere? Læs videre i serien om de andre kvindelige rollemodeller her.