Beholder Danmark den digitale førertrøje?

Danmark er stadigvæk europamestre i digitalisering, det viser den seneste opgørelse af EU’s DESI-rapport. Vi kan dog ikke hvile på laurbæerne, hvis vi ønsker at holde forspringet.

Danmark ligger forsat helt i top, når det gælder om at være EU’s mest digitaliserede. Det viser den seneste opgørelse af DESI, The Digital Economy and Society Index, der har til formål at måle EU-landenes fremskridt mod en digital økonomi og samfund.

Dog viser opgørelsen, at der også er visse punkter, hvor udviklingen er stagneret herhjemme, f.eks. når det kommer til basale digitale færdigheder.

”Det er glædeligt, at vi endnu engang rangerer så højt i den seneste DESI-rapport. Det viser, at vi har et rigtigt godt fundament for at føre Danmark ind i den digitale fremtid. Vi kan dog ikke bare hvile på laurbærrene. De andre EU-lande ånder os i nakken, så det er lige nu, vi skal højne vores ambitioner, hvis vi vil beholde førertrøjen og se samme stigningsgrader som resten af EU” udtaler Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Rapportens konklusioner om Danmark som digital førernation er ikke til at tage fejl af. F.eks. kan man læse, at vi lægger afstand ned til rapportens nr. 2, Sverige, på området for Internetforbindelser, takket være en stigning i ultrahurtige bredbåndsforbindelser. Ligeledes ligger vi nr. 1 i EU når det gælder udbredelsen af 4G.

Danmark fører også an, når det gælder digitale offentlige tjenester. F.eks. er vi i front på udbudssiden i både EU og i resten af verden. Det kommer til udtryk i punktet Digitale Offentlige Tjenester for Virksomheder, hvor vi har en score på 100 % i forhold til den samlede værdi for EU på 85.

Bump på vejen mod mål

Der er dog stadigvæk bump på vejen. Rapporten viser, at vi indenfor området integration af digital teknologi på et år er gået en procent tilbage, imens det samlede EU haler ind på os ved at være gået næsten 3,5 procentpoint frem i samme periode.

Det kan især ses på små og mellemstore virksomheders omsætning, der udgøres af E-handel, der falder med 3,5 % på bare et år.

Ligeledes sakker vi bagud, når det gælder området menneskelig kapital. Her kan man læse, at mere end en fjerdedel af den danske befolkning ikke mener, at de har basale it-færdigheder. Dermed falder vi fra en 2. plads i 2016 til en 5. plads i 2017. Her er Danmark altså gået tilbage, samtidig med at den samlede udvikling i EU er steget.

”Vi ser glædeligvis en lille stigning i færdiguddannede med STEM-kompetencer, men det er desværre langt fra nok, hvis vi samtidig skal tage hånd om den hastigt stigende efterspørgsel på it-kompetencer,” udtaler Birgitte Hass, med en henvisning til tal fra regeringen der siger, at vi i 2030 vil komme til at mangle 19.000 it-specialister, hvis der ikke gøres noget på området.

”Derfor er det også beklageligt, at over en fjerdedel af danskerne mangler helt basale digitale færdigheder. Det er altså nødvendigt med en samlet national spurt, så vi får styrket it-kompetencerne i befolkningen, så alle borgere er i stand til at høste fordelene ved den digitale omstilling, og så vi i fremtiden også ligger helt forrest i feltet,” slutter Birgitte Hass.

Om DESI

DESI-opgørelsen bruges til at måle de 28 EU-medlemslandes fremskridt indenfor digitalisering. Den er delt op i 5 dimensioner: internetadgang, menneskelig kapital, brug af internettet, integrering af digital teknologi, og Digitale offentlige tjenester, hver af disse er funderet på et gennemsnit af individuelle underpunkter.

Du kan dykke ned i resultaterne af rapporten her og nærstudere Danmarks individuelle vurderinger her.