Digital Hub skal få Danmark i front

Per Kogut, adm. direktør i NNIT og medlem af IT-Branchen, bliver formand for den netop etablerede Digital Hub Denmark, der skal øge samarbejdet mellem erhvervslivet, det offentlige og forskningsinstitutionerne.

Dermed får it-branchen en fremtrædende placering, når det handler om at få Danmark i front på den digitale agenda. Og det er der brug for.

”Vi lever i et af verdens mest digitaliserede samfund, og har en god tradition for at samle data på en forsvarlig, etisk og sikker måde. Så vi står på en solid platform. Men vi har ikke fået brugt det godt nok som afsæt til at gøre Danmark førende på de nye teknologier. Det skal vi gøre noget ved,” siger Per Kogut.

Danmark kan igen blive nummer et

Danske virksomheder var helt fremme på den første digitale bølge, hvor det handlede om oprettelse af hjemmesider, e-fakturering og økonomisystemer. Til gengæld halter danske virksomheder efter mht. kunstig intelligens og Big Data, ligesom vi heller ikke er i front i forhold til iværksættermiljøer.

Særligt asiatiske lande bevæger sig hurtigt på disse nye teknologiske områder. Ikke kun Kina, men også mindre lande som Korea har fart på. I Europa er lande som Finland, Holland og Sverige markant foran Danmark.

”Hvis danske virksomheder skal kunne konkurrere internationalt, skal vi samle kræfterne og gøre os interessante for udlandet. Data er i dag Danmarks vigtigste råstof, og vi skal hjælpe hinanden med at udnytte det bedst muligt. Derfor har vi behov for en digital hub, der kan modne det digitale vækstmiljø i Danmark på den front,” udtaler Per Kogut.

Digital hub skal give et digitalt skub fremad

Regeringen har derfor lanceret et offentligt-privat partnerskab, Digital Hub Denmark, hvor de sammen med private parter laver en fælles indsats for at samle de tunge digitale kompetencer.

”Der findes dygtige forskere, iværksættere og virksomheder, som er med langt fremme i pionérfeltet indenfor Big Data, kunstig intelligens og Internet of Things, og vi inviterer alle led i værdikæden med i det nye offentligt-private partnerskab,” fortæller Per Kogut.

Formålet er, at etablerede virksomheder, forskere og innovative tech-iværksættere kan finde sammen om udviklingen af nye digitale produkter, services og forretningsmodeller.

Og noget tyder på, at tiden er helt rigtig til et sådant samarbejde.

”Hvor vi i gamle dage talte om it nede i it-afdelingen, taler vi i dag om it i hele forretningen og overalt i samfundet. Så vi kan se, at it hele tiden rykker længere op på dagsordenen i erhvervslivet og i den offentlige sektor. Timingen for en digital hub er derfor også helt rigtig, og jeg er sikker på, at vi ved fælles hjælp kan rykke Danmark med i front,” slutter Per Kogut.

Det skal den digitale hub

Med Digital Hub Denmark vil regeringen:

  • Øge samarbejdet mellem etablerede virksomheder, iværksættere og andre aktører
  • Man vil etablere en digital platform, hvor f.eks. større virksomheder, der står over for en digital transformation, får mulighed for at udbyde opgaver, projekter, challenges mv., som iværksættere og mindre virksomheder kan byde ind på.
  • Etablere et nationalt Center for Forskning i Digitale Teknologier
  • Der skal skabes et nyt nationalt center for forskning i digitale teknologier på tværs af relevante forskningsinstitutioner.
  • Styrke adgangen til viden og eksperter inden for anvendelse af digital teknologi
  • Medfinansiering af konferencer med førende internationale eksperter inden for f.eks. Big Data, kunstig intelligens og Internet of Things samt igangsætte forsøg med bl.a. nye offentlige data med henblik på kommerciel udnyttelse af data og udvikling af nye services.
  • Markedsføre Danmarks digitale vækstmiljø

Styrke udlandets kendskab til Danmark som digital frontløber, og tiltrække udenlandske investeringer ved at videreudvikle Invest in Denmarks indsats om promoveringen af Danmark som et attraktivt testland for tech/IT-løsninger.